Hoe is het om op kamers te wonen?

Zoals ik vorig jaar al met jullie deelde, woon ik sinds augustus 2016 op mezelf in Leiden. Niet helemaal alleen, gelukkig, ik woon samen met drie andere meiden in een nieuwbouwcomplex in het hartje van de stad. Hoe vind ik het – ruim een jaar later – om op mezelf te wonen in een studentenstad? En welke tips heb ik voor jou als je van plan bent om op kamers te gaan wonen? Lees maar snel verder!

Allereerst kan ik zeggen dat ik het geweldig vind om mijn eigen plekje in mijn geliefde stad te hebben. Het was best even wennen zonder moeder die lekker voor me kookte, mijn wasjes deed en die meestal schoonmaakte. Toch was ik al wel heel zelfstandig; wij hebben altijd thuis mee moeten helpen in het huishouden. Schoonmaken, wassen en koken waren dingen die ik al vaak heb moeten doen en waar ik dus redelijk verstand van heb. Ik kan ook iedereen die op zichzelf gaat wonen aanraden om hier vast mee te oefenen of kennis over op te doen als je nog thuis woont. Dat scheelt weer wat belletjes naar het thuisfront als je voor de wasmachine staat en niet weet wat je moet doen. Of als je boontjes op het vuur staan en je niet weet hoe lang ze eigenlijk moeten koken.

Activiteiten in Leiden

Ik ben redelijk actief in de stad. Ik probeer veel van Leiden te leren kennen, door naar kroegjes, bakkertjes, de markt, restaurantjes en supermarkten verderop te gaan. Ik fiets bijvoorbeeld vaak wat verder dan de dichtstbijzijnde buurtsuper, zodat ik ook wat meer van mijn indirecte woonomgeving leer kennen. Zeker toen ik colleges had op de hogeschool fietste ik iedere dag naar school. Ik fietste ook wel eens een andere route, zodat ik de stad ook beter leerde kennen. Daarnaast spreek ik veel af met vriendinnen in Leiden. Sociaal contact moet natuurlijk ook worden onderhouden 😉 Volgende week is er weer Leids Ontzet: een groot feest in de stad dat ieder jaar op 2 en 3 oktober wordt gevierd, megaleuk! Heerlijk om dan letterlijk om de hoek van het feest te wonen. Vorig jaar kwamen er allemaal vrienden en vriendinnen langs om met ons mee te gaan. En ook dit jaar nemen alle huisgenootjes mensen mee en samen gaan we de stad in om het ontzet te vieren. Zin in!

Studentenvereniging

Ik ken gelukkig veel mensen in Leiden en ik kan eigenlijk altijd wel iets doen. Ik zit niet bij een studentenvereniging, omdat ik dat met mijn studie niet goed te combineren vond. Ik had eigenlijk iedere dag verplichte colleges en dat is toch anders dan op de universiteit waar je maar een paar (niet verplichte) contacturen per week hebt. Dat vond ik ontzettend jammer, want een studentenvereniging is onwijs leuk! Ik kan het je ook zeker aanraden als je twijfelt of je wel lid moet worden. Van alle verhalen die ik hoor van vriendinnen en vrienden die wel lid zijn, denk ik dat het echt een geweldige ervaring kan zijn. Als je op jezelf woont, is het helemaal makkelijk om lid te zijn, want je kunt gemakkelijk bij veel activiteiten van de vereniging aanwezig zijn als je in de buurt woont.

Huisgenoten

Niet iedereen vind het prettig om met huisgenoten te wonen. Bij mij past een huis met 20 anderen totaal niet, ik houd niet zo erg van alle chaos en wil liever in een schoon en iets rustiger huis wonen. Daarom is het huis waar ik nu woon eigenlijk perfect; ik woon met drie andere meiden. Hierdoor kunnen we een goed schoonmaakrooster aanhouden en gemakkelijk dingen met elkaar overleggen. Het jammere is dat er niet altijd iemand thuis is, omdat we dus met zo weinig wonen.

Er wordt mij wel eens gevraagd of er dan nooit bonje is met al die meiden bij elkaar. Dat is er heus af en toe, maar we proberen het zo leuk mogelijk te houden onderling. Er zijn best wel eens dingen die ik liever anders zou zien, maar ik houd mij zo veel mogelijk afzijdig van (felle) discussies. Dat is dan ook een tip die ik iedereen met huisgenootjes wil meegeven. Het is niet makkelijk om alles te moeten slikken of dingen te accepteren waar je het eigenlijk niet mee eens bent, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik heb daar ook mee leren omgaan. Het blijft soms nog lastig om iets in te slikken als je een andere mening hebt, maar dat is wel het beste als je woont met huisgenootjes. Zo blijven irritaties eerder uit en kun je weer gezellig doorgaan. Het hebben van huisgenoten is naar mijn idee wel echt een verrijking van je studentenleven; je bent niet veel alleen en kunt gezellig eten, wijntjes/biertjes drinken, kletsen, stappen en ook uitbrakken met elkaar. Het is natuurlijk wel goed om in een huis te gaan wonen met huisgenoten die goed bij jou passen en waar jij denkt dat je het leuk mee kunt hebben. Ik heb vaak genoeg gehospiteerd bij huizen waarvan de bewoners niet helemaal mijn types waren. Dan is het niet slim om in de kamer te gaan, want dan zul je je snel storen aan elkaar.

Hospiteren

Over hospiteren gesproken, dat is nog best een ding. Ik heb drie jaar(!) gehospiteerd in Leiden en vond maar geen geschikte kamer. Bij hospiteren bezoek je een huis en probeer je in een korte tijd de bewoners te leren kennen en jezelf te presenteren zoals jij bent. Op basis van die gesprekjes kiezen de bewoners een nieuw huisgenootje. Ik heb heel veel tijd en energie gestopt in het langsgaan bij huizen en was er eigenlijk een beetje klaar mee, tot ik vorig jaar de meiden uit dit appartement kon leren kennen. Het was mijn laatste gok – ik zou naar het laatste studiejaar gaan – en het bleek zó te klikken dat ik de volgende dag al werd gebeld met het goede nieuws dat ik de kamer kreeg! Een jaar later zijn er al wat mensen vertrokken en bijgekomen; die wisseling is ook erg leuk. Je leert steeds weer nieuwe mensen kennen. Hospiteren is heus niet alleen maar leuk, maar het kan je wel een prachtige kamer én leuke ‘roomies’ opleveren…

De eerste weken op jezelf

Het is megaspannend om voor het eerst op jezelf te gaan wonen! Mijn eerste nachten in mijn kamer vond ik dan ook best eng. Maar ik probeerde zoveel mogelijk met mijn huisgenoten op te trekken, zodat de sfeer aangenaam werd onderling en we elkaar steeds beter leerden kennen. Na een paar weken werd alles eigenlijk helemaal goed en vond iedereen zijn draai. Het is denk ik goed om je zo veel mogelijk aan te sluiten bij je huisgenootjes en om vaste afspraken te maken, zodat iedereen weet wat er van iemand wordt verwacht. Wij stelden gelijk de eerste dag een schoonmaakrooster op, maakten een appgroep aan, aten veel samen en communiceerden iedere week gezamenlijk over alles wat we belangrijk vonden. Dat helpt al enorm bij het maken van een gezellig en hecht huis.

Koken kan soms nog wel een dingetje zijn: wat moet ik nu weer maken? Ik maak veel grotere porties zodat ik van alles in bakjes kan invriezen. Dan hoef ik minder vaak te koken, dus dat scheelt. Daarnaast doe ik de boodschappen vaak met de aanbiedingen van die week in mijn gedachten. Is broccoli goedkoop, of zijn de peultjes vandaag in de aanbieding? Dan haal ik dat en probeer ik daar een recept bij te verzinnen. Een héle handige site voor snelle, en lekkere, receptjes is de bekende ‘wat een studentje ’s avonds eet‘. Hier kijk ik zo nu en dan op als ik weer wat afwisseling wil. Ik zal binnenkort wel wat van mijn veelgemaakte receptjes met jullie delen!

Leukste aan op jezelf wonen

De grootste voordelen aan op jezelf wonen zijn wat mij betreft dat je helemaal je eigen gang kunt gaan – zonder een moeder die zeurt dat je je kamer moet opruimen, bijvoorbeeld. Ik ben gelukkig heel netjes en houd mijn kamer zo schoon mogelijk door iedere week te soppen. Daar heb ik mijn moeder dus niet (meer) voor nodig! Een ander voordeel is dat je kunt eten wat je lekker vindt. Ik maak waar ik zelf zin in heb, maar eet wel altijd gezond. Daarnaast vind ik het ook superleuk dat ik heel vrij ben: ik kan afspreken in de stad wanneer ik maar wil. Ik hoef geen rekening meer te houden met het ov, wat echt heel fijn is. En het állerleukste aan op mezelf wonen vind ik dat ik mijn kamer precies zo kon inrichten zoals ik dat zelf wilde. Ik schreef daar vorig jaar drie uitgebreide fotoblogs over, hier kun je deel 1, 2 en 3 bekijken.

Heb jij nog tips voor op jezelf wonen of heb je vragen hierover? Stuur mij gerust een berichtje, ik lees alles! Je kunt hiervoor het contactformulier gebruiken op deze site of via Instagram (@daniellevanduijn.nl).

 

Laat mij weten wat je van dit artikel vindt!