Thuisstudie LOI – Management

Wat is een thuisstudie bij de LOI? En welke thuisstudie doe ik? Een aantal weken geleden liet ik weten dat ik na mijn afstuderen niet alleen op studiereis ga, maar dat ik daarnaast ook een thuisstudie van de LOI zal volgen. Daar ben ik nu iets langer dan een maand mee bezig. Ik krijg al behoorlijk wat vragen van lezeressen, vriendinnen, familie en kennissen over hoe dit is en hoe ik dit vind. Vandaag vertel ik je daarom alles over mijn thuisstudie Management van LOI.

Allereerst lijkt het mij goed om te vertellen wat de LOI precies is. LOI staat voor Leidse Onderwijs Instellingen en bestaat al jaren en jaren. Mijn vader heeft zelfs ooit een thuisstudie voor ondernemen bij LOI gevolgd. LOI biedt opleidingen en cursussen aan, zowel klassikaal als thuis (of gedeeltelijk). Je kunt hier dus een vierjarige hbo-opleiding volgen, of – zoals ik – een tijdelijke cursus waarmee je jouw cv aanzienlijk kunt versterken. Je betaalt voor studiemateriaal, maar ook voor (persoonlijke) begeleiding. Bij een thuisstudie is er een online leerplatform ingericht, waarop je precies kunt bijhouden hoe ver je bent met studeren en waar je ook oefenopdrachten kunt maken.

Thuisstudie Basiskennis management

Met de thuiscursus Basiskennis management leer ik alles wat een manager over een organisatie, het leiderschap, communicatie, het beleid en medewerkers zou moeten weten. Door mijn studie Communicatie weet ik gelukkig al behoorlijk veel over organisaties, medewerkers en natuurlijk weet ik haast alles over communicatie. Leiderschap is eigenlijk het stukje van deze puzzel dat nog ontbreekt. Ik neem het voor lief dat ik alle andere onderwerpen daar ook nog bij moet leren – het kan maar goed in je systeem zitten, denk ik dan. Ik ben momenteel bezig met het leren over economie en de invloed en toepassing daarvan op een organisatie. Het is best ingewikkeld, maar ik heb op de middelbare school ook economie en management & organisatie gevolgd, dus er komen steeds meer dingen bovendrijven. Dat vind ik erg prettig, anders was het best pittige stof geweest om in één keer te begrijpen. Ik had er ook voor kunnen kiezen om de thuisstudie gedeeltelijk klassikaal te volgen, alleen doordat ik op twee studiereizen ga, is dat niet handig. Daarom heb ik besloten om de studie volledig zelfstandig thuis te doen.

Mijn einddoel

Ik heb de ambitie om over een aantal jaar leiding te geven aan of manager te worden van een team. Mijn doel is om medewerkers te inspireren, te enthousiasmeren en uiteindelijk te motiveren om zich volledig in te zetten voor het werk. Interne communicatie, dus alle communicatie die plaatsvindt binnen het bedrijf, vind ik ontzettend interessant. Er gebeurt veel in organisaties en het is van belang om alle medewerkers op dezelfde lijn te krijgen en ze allemaal met plezier te laten werken. Dat is (nog) niet altijd het geval in iedere organisatie en ik zou daar verandering in willen brengen.

Studeren tijdens mijn studiereizen

Over een maand begint studiereis nummer één. Dan vertrek ik voor zes weken naar Rome en ga ik Italiaans leren met de organisatie EF (meer hierover in dit blog.) Aangezien ik in Rome iedere dag intensieve lessen volg en ik daarnaast ook Italiaans huiswerk moet maken én allerlei activiteiten zal volgen met medestudenten, verwacht ik niet dat ik ook nog kan studeren met LOI. Mijn plan is daarom om voor mijn reis een paar hoofdstukken te hebben samengevat en deze samenvatting mee te nemen. Dit kan ik dan af en toe doornemen, zodat het wel in mijn geheugen blijft, maar ik het niet hoef te leren. Wanneer ik weer thuis kom, wil ik de volgende hoofdstukken gaan samenvatten tot mijn reis naar New York in maart 2018. Ook daarna wil ik dan de thuisstudie weer oppakken. Het is dus echt een leuk, maar zwaar jaar dat op mij staat te wachten. Ik heb hier helemaal zelf voor gekozen en hard gewerkt om dit allemaal te kunnen realiseren. Mij zul je daarom absoluut niet horen klagen! Ik vind het ontzettend cool als ik straks in één jaar een Italiaans diploma, een Business English diploma én een managementdiploma op zak heb. Daar ga ik voor!

Het eindexamen

In principe duurt deze thuiscursus acht maanden, maar dit wordt kosteloos verlengd tot zestien maanden. Ik heb dus nog een hele lange tijd voor ik het eindexamen hoef te maken. Dit eindexamen mag ik zelf inplannen, dat kan dus volgende week zijn, maar dat kan ook over twaalf maanden zijn. In principe wil ik graag voor de zomervakantie klaar zijn, maar ik vind het ook heel fijn als ik nog even kan blijven wonen in mijn studentenkamer in Leiden. Aangezien ik toch geen haast heb bij het afronden van de thuisstudie kan ik dus net zo goed de tijd nemen. Het eindexamen wil ik wel uiterlijk voor de kerst 2018 hebben afgerond. Omdat het maar één eindexamen is en er geen tussentijdse tentamens zijn, is het echt wel heel veel stof dat ik uit mijn hoofd moet leren. Hopelijk gaat me dat allemaal lukken…

 

Wil je meer informatie over de thuisstudie Basiskennis management? Klik even hier.

 

Laat mij weten wat je van dit artikel vindt!